sobota, 8 lutego 2014
Zostań producentem octu jabłkowego
Kupić 5 kg jabłek z ekologicznego sadu, całe zdrowe, poobijane wyrzucić, dokładnie wyszorować i: *wycisnąć z nich sok w wytłaczarce.
*skórki zalać sokiem w dużym szklanym naczyniu do wysokości 9/10
*dodać 1 gram winiarskich drożdży lub kromkę chleba upieczonego na zakwasie i zawiązanego w higroskopijną gazę.
*naczynie zamknąć szczelnie, aby nie dochodziło powietrze, ale rurka musi być, aby ulatywał dwutlenek węgla
*naczynie postawić na 1 miesiąc w temp.18-20 stopni
*jeżeli piana, która powstanie na powierzchni opadnie na dno, powstały moszcz szybko przetworzyć na ocet /nie można przeoczyć tego momentu/
*przelać do dużego naczynia o dużej powierzchni, dolać octu kupionego w sklepie specjalistycznym /1 kieliszek, ok 100 ml/
*naczynie trzymać w temperaturze 20 i powyżej stopnia /najlepiej 26-28/, przykryć lnianą ściereczką. Od czasu do czasu napompować powietrza bliżej dna naczynia, gdyż brak tlenu szkodzi bakteriom octowym
*Stać ma 3 miesiace
*przefiltrować , przelać do butelek szklanych i ciemnych.
Uwaga!!!!!
Octu w jasnych i plastikowych butelkach nie kupujemy!!! Do dzieła!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz